Cina – Shanghai
ked clovek po dlhsej ceste, dojde pozriet stareho dobreho priatela do shanghaia, tak ho privita tak ako sa patri, chleba zo solou a potom zo slivovicou. no a ked som ochutnal to, co tu ten chlapec vypeka, hned som sa chcel naucit. inac neviem okrem caju a ryze nic navarit, no a este spagety, ale ked tuna nemaju morkadelu. takze ako sa pecie slovensky chlieb v shanghai? je to jednoduche, date uvarit jeden vacsi zemiak, medzi tym 800ml muky c.01050, 2,5 cajovej lyzicky soli, trochu rasce navrch, tak primerane, octu len symbolicky, oleja trosicku, kvasnice (po slovensky drozdie) dve lyzicky polievkove, cukor polievkova lyzica a 2x158ml vody a potom este ten zemiak podrveny. poriadne premiesime cesto, tak aby sa netrhalo, pridavame podla potreby este muku, alebo vodu, pri tom mieseni. kopec ma nato taky pristroj-miesac, len to tam supnem a 2x1o minut to premiesava. potom dame cesto do ruri v miske vykysnut na 45 minut, este predtym dame trosku muky do misky aby sa nenalepilo a ruru predtym nezohrievame, len ju zapneme na minimum. potom velmi jemne namastime plech s olejem, taku mikrovrstvu a posypene mukov, cesto supneme na plech a vyformujeme nam prijemnemu tvaru, potreme vodou, najlepsie stetcom :) dame do rury na 220 stupnov na 30 minut. po 25 minutach uz zacina miesnot kuchyna pekne vonat. vyberieme spravime test, ze ci je vsetko tak ako ma byt a necheme postat do rana. no a ked to nie ono opakujem postup niekolko krat az pokial sa nam nepodari ten spravni chleba napiect. ja sa nechcem chvalit ;) mne vysiel na prvy krat, fantasticky, len miesto dvoch cajovych lyziciek som dal dve polievkove soli, zjedol som ho, pravdaze cely, je to cyklisticky chlieb, na dlhe vylety :) dobru chut prajem zbiesile deti prirody
ps: kto vie ako sa pecie chleba na slovensku, nech mi posle recept.
Ahoj, vidim ze volne chvile travis aktivnym oddychom :) Diky za recept, doteraz som mal iba hmlistu predstavu o peceni chleba. Dufam ze sa najde zopar sikovnych dievcat, ktore vyskusaju tiez napiect cinsko-slovensky chleba. Diky este raz a dobru chut ;)
Buenos dias, Kybi,
uz dlho som cakala, ze napises nieco zaujimave, tak konecne som sa dockala, skusim aj ja upiect cinsko-spanielsky chlebik. Nech sa ti dari vo vsetkom v tomto novom roku.
Adios,
alisol
No a v Espani ta tiez obdivuju, hovoria, ze si „loco“ (sialeny) a pod.
Inac oni tiez maju jedneho svetoznameho plava Davida Meca, ktory minuly tyzden spravil najlepsi record na svete, preplaval bez prestavky z Alicante na Ibizu, a to za 26 hodin, ked doplaval na tu Ibizu, tak hned ho brala zachranka……podchladeny, vychudnuty, popichany od meduz…..Ale je najlepsi na svete!!!
Si fakt dobry fotograf!!
bye
Ahoj Kybi? Ostavas v Cine? Chlieb uz napiect vies a tie znaky sa uz isto naucis raz-dva. Ja by som sa nechal prehovorit od nejakej peknej Cinanky. Myslim, ze Cina je dost velka a ma pekne dlhu historiu na to aby tam clovek stravil len par tyzdnov. Kopcovi sa ako paci? Ako mu ide Cinstina? A tebe?
Ahoj pekar :)
Tak si tam dobre zijete…. sa mi az slinky zbiehali na ten chlebik… hned by som si dal… tomu hovoril privitanie >> chlieb+sol+slivka ;) kopec vie co sa patri ! :))
tak vas tam vsetkych pozdravujem … hlavne kopca :) bolo pekne po dlhej dobe vidiet aktualne foto :) (aj jeho zenusku, celkom symposka) vobec sa nezmenil ;) som sa riadne nasmial … hned by som vas tam siel na chvilu pozriet a dat si toho chleba a hlavne za poharik (dva tri pat) slivky …
cavte
Cau cestovatel,
ja tiez pouzivam taky recept na pecenie chleba, ale este ked ho vyberiem z rury, tak ho trosku orosim vodou a prikryjem utierkou az do vychladnutia. Potom ma taku dobru korku.
Cau Marta z Presova
to vasso: po cinsky neviem skoro nic v porovnani s ostatnymi jazykmi po ceste co sa stihol trosku naucit, uz aj zabudnut. je to tu uplne ine, a hlavne musis vediet spravne vyslovit, ja nepocujem rozdiely ked hovoria 4 rozne ma ma ma ma. takze nic moc, dohovorit v cine, ked nevies jazyk je velmi tazke. nezostanem, ani za svet a historia je len v knizkach a v piamiatkach kde sa plati vstupne. zatial som toho vela nevidel. cinanky su niektore velmi pekne, to je pravda. vacsinou doma kvasim, raz vidiet a staci to mesto :) ak bude pekne spravim aj zo shanghaja nejake fotecky, zatial pod mrakom. zdrzim sa tu do noveho cinskeho roka a potom sa uz poberiem dalej.
to martuskai: stou utierkov to tiea ale som nerosil. vyskusam ;)
to oloo: sak ta tu uz cakame, prid !!!
alisol: fakt niesom dobry fotograf!! :) 99% nestoji za nic a na to zvysne % sa da pozriet. ak si ich pozries viacej krat uvidis, ze nic moc.
koukal jsem, ze sis zkultivoval vizaz ;-) v cine nejaky hipiky a manicky asi netrpej, co ;-) ? S chlebem jsi me pobavil… a co takhle nejaky cinsky recept,nebyl by? (zapeceny cuvac s ryzi;-) Mej se fajn.
No cau or good day mate ako australcania hovoria.Tak uz som naspat z Australie. ked uz hovorime o tej Cine tak v Korei som mala stopover a tam som sa zoznamila s jednou cinankou ktora cestovala z los Angeles.Nezabudni sa pozriet do Australie. To bol asi moj najkrajsi zazitok ako kedy som mala.Tak sa drz a mozno si tam mozes otvorit pekarnu.
Ahojte, este z kybiho vytiahnite ako hral golf a ako mu to perfektne islo! Moc sa mu nechce o tom pisat, lebo sa boji, ze by ste sa mu smiali :-). Inak po veceroch pozera golf na TV a sem tam skusa aj na koberceku „puttovat“. Zeby dalsi golfista v klubu?
no jisteeee :) uz sa cely trasiem.
ajeje golfista:))))), burzuj!
Nazdar,
v prvom rade Kybi fakt super blog . A este lepsia je ta cesta ktoru si si vymyslel a sposob akym to realizujes, klobuk dolu :) Inak je to fajn oddychove citanie na vytrhnutie z reality vsednych dni. A co sa tyka fotiek, su tiez do pohody, dokumentacne,take ake maju byt…
Zili
PS: @kopec – no pozeram ze este stale si zijes v shanghaii. Ked budes mat chut pochatovat skus ma najst na skype a hodime rec.
Cau kybi,
len pre zaujimavost posielam recept na nas chlieb, ktory doma pecieme. Je to velmi jednoduche:
Kvasok:
60 g drozdia (1a1/2 kocky)
trocha cukru
1,5 dcl vlaznej vody
1 lyzica polohrubej muky
Cesto:
1 kg hladkej muky
3lyzicky soli
3 lyzicky rasce
zmiesame, pridame
hotovy kvasok
250 ml piva
250 ml vlaznej vody
vsetko premiesat, posypat hladkou mukou a nechat kysnut 45 minut.
Na plech nasyp hladku muku, vytvor 2 bochniky a nechaj este 15 minut kysnut. Piect pri 200 stup. 1a1/4 hodiny. Po hodine pecenia potriet slanou vodou.
Maj sa krasne a trochu si oddychni. Vsetci ta zdravime. Dokonca aj Kristinka si na teba spomenula, ze to je ten co jej horalky vzdy nosil. Pa,e.
ahoj amigo! vidim ze travis vof sanghaju krasne chilky a este si pri tom pochutnavas na cerstvom chlebiku. my si tiez doma pecieme ale zial verziu uz zdeformovanu – v sacku kupenu zmes rozmiesame vo vode a dame do remosky. ale zato mame paradne prichute a to je nieco nove. shanghai vyzera velmi pekne na tvojich foteckach. tak len si amigo nadalej uzivaj svojej CESTY!
ahoojjj! caba a jane
ps..kua kua chto je ten ostrihany typ:-)
aaaa… dnes by mal byt v cine prelom roku… dufam, ze sa objavia nejake foto z oslav..
dakujem za skvely recept :-) tesim sa na dalsie